Рослини

Створіть казку за допомогою кімнатних квітів
 

Квіти - незмінні супутники нашого життя, наша радість, наша гордість, наші помічники. Останнім часом все частіше любителів-квітникарів привертають квіти-екзоти, адже так хочеться виростити щось незвичайне на радість собі і близьким. Ось про одному такому екзотичному квітці - османтус духмяному , сьогодні і піде мова.

Ця рослина поки мало знайоме в Росії, а от у Китаї його вирощують уже кілька тисяч років і цінують за чудовий аромат, красу і корисні властивості. Китайці називають рослину кінмокусей і вважають одним найулюбленіших квітів.

За що ж на сході так люблять османтус?

По-перше, з квіткою пов'язано багато традицій і легенд. Він є символом романтичне кохання, і на Тайвані без османтуса не обходиться не одна весільна церемонія. За звичаєм, наречена повинна принести у сім'ю чоловіка османтус і гранат, які виростила своїми руками. Османтус символізує любов і вірність, а гранат - мир і плодючість. А разом такий дар означає, що молода дружина готова народити чоловікові здорових дітей і жити разом довго і щасливо.

Також ця квітка є символом китайського свята Місяця, який традиційно відзначається у вересні. Саме в цей час османтус починає рясно цвісти запашними білими або світло-жовтими квітами. Під час свята китайські сім'ї збираються в саду, їдять "місячні кекси", до якої додаються квіти османтуса для аромату, і розповідають дітям казки про квітку і чарівних місячних жителів.

Китайський чай Гуй хуа ча - настій пелюсток османтуса запашного
Китайський чай Гуй хуа ча - настій пелюсток османтуса запашного

Квіти османтуса додають і в чай. Китайський чай Гуй хуа ча - настій пелюсток османтуса запашного, має ніжний і трохи солодкуватий смак з ароматом абрикоса та персика. Також висушені квіти османтуса додають в якості аромату в джеми, супи і навіть роблять із них лікери.

У медицині відвар квітів османтуса використовують для лікування кашлю, компреси з відвару кори застосовують при лікуванні сильних нагноєнь - фурункулів. Унікальне дію ефірної олії османтуса на шкіру було описано ще тисячу років тому Авіценною в книзі "Канон лікарської науки". Воно має протизапальну, регенеруючу та імуностимулюючу дію на клітини шкіри. У косметиці масло османтуса використовують як засіб, що живить шкіру і волосся. А запах османтуса запашного добре знайомий любителям дорогого парфуму: він часто входить до складу духів, причому в ролі головної ноти в ароматі.

Османтус запашний (Osmanthus fragrans) відноситься до роду Османтус (Osmanthus) і належить до сімейства Олівових (Oleaceae) . Рід представлений 30 видами квітучих рослин, які в природі можна зустріти від Кавказу до Японії. Османтус запашний по-іншому називають ще чайній, або запашної, оливою за кісточкові плоди, покриті щільною темно-синій або пурпурової шкіркою.

Зовнішній вигляд османтуса запашного дуже ефектний: він може бути сильним об'ємним вічнозеленим кущем або невеликим деревом. Листя у нього прості протилежні шкірясті, блискучі, зазублені по краях. Квіти - маленькі з четирехдольнимі трубчастими вінчиками, зібрані в невеликі волоті.

У природних умовах цвітіння османтуса починається у вересні-октябрe і триває до весни, але зацвітає він лише тоді, коли температура повітря опускається до 20


Останні записи